top of page
Søg
  • jearungby

NattokinaseFørste blog i serien om ”mad er medicin”.

Af Jeanne Rungby, speciallæge


Natto er kogte fermenterede sojabønner: Når sojabønnerne er fermenteret med en bakterie, Bacillus subtilus, får de en klistret tråd trækkende konsistens, med en osteagtig smag. Mange japanere spiser det med velbehag. Nattokinase er spist af japanerne I mere end 2000 år, for deres kardiovaskulære fordele. Natto spises i mange asiatiske lande inklusive Kina.

Natto indeholder et enzym, Nattokinase, som har fibrinolytisk (nedbryder blodpropper og arvæv), antithrombotisk (forbygger blodpropper), antihypertensive (sænker blodtrykket) samt reducerer lipider i blodet og neuroprotektiv effekt (beskytter nervevæv). Desuden kan nattokinase øge libido (sexlysten).

 

Nattokinase kan indtages enten som kosttilskud eller som led i et måltid.

Kosttilskud:

Daglig dosis I form af kosttilskud: 100 mg = 2000 fibrinolytiske  enheder to gange om dagen for voksne (80 kg.) Dosis kan øges til 200 mg = 4000 enheder 2 gange om dagen, men bør ikke kombineres med andre blodfortyndende præparater uden råd fra egen læge.

Da natto spises som en del af et måltid, opfattes bivirkninger som relativt sjældne. For meget natto kan dog give hovedpine. Opvarmning over 99 grader vil ødelægge enzymet, som da bliver virkningsløst.


Natto i måltider:

Kan man selv lave Natto?

Ved køb af natto kultur kan du lave din egen natto og eksperimentere med at putte denne i madretter. Primært skal sojabønnerne koges i lang tid (ca. 1,5 time) før gryden tages af komfuret. Temperaturen i gryden efter omrøring skal være under 99 grader celsius. Brug termometer. Herefter tilsættes bacillus subtilus kulturen i små mængder og der omrøres. Nu skal gryden med kogte sojabønner tilsat kulturen pakkes ind i et par dyner og stå der i 1 – 2 døgn, ligesom risengrød. Den kan herefter puttes i mindre beholdere opbevares i køleskabet længe. Kulturen kan også fryses (max minus 30 grader).

Nogle elsker den osteagtige smag, andre hader den

Har man først lavet en stor produktion, kan mindre portioner puttes i gryderetter og salater. Gryderetterne, f.eks. chili con carne, må først tilsættes natto når temperaturen er under 99 grader celsius, da effekten af enzymerne i natto er temperaturfølsomme.

Natto kan også puttes i salat med kogte rødbedestykker, hakkede rød løg, æblefirkanter og fetaost samt ristede græskarkerner. Der kan tilføjes en sennepsdressing. Denne dressing vil fuldstændig fjerne natto smagen, hvis man ikke bryder sig om den. Den gavnlige virkning bevares.

Hvis du ikke kan tåle soja, kan kulturen også dyrkes på kogte linser.

Hvis du ikke orker at lave nattokinase selv kan natto købes i specialbutikker med asiatisk publikum.

Selve nattokinase-kulturen i pulverform kan købes på hjemmeriet.com hvor du også kan finde opskrifter.

 

Natto ekstrakter indeholder proteaser (enzymer), der forhindrer virale infektioner, fordi de virale proteiner nedbrydes af nattokinase. Dette gælder både spikeproteinet fra SARS-CoV-2 og fra Covid-19 ”vacciner” samt andre vira, herunder visse typer af herpesvira.

 

Forskning:

Hvilken forskning findes om nattokinase? Herunder gives et udvalg af vigtige studier, som dokumenterer effekten af nattokinase.

Disse studier kan deles op i in vitro studier (I reagensglas), in vivo studier (i kroppen) og  oversigtsartikler. In vitro studier tager generelt ikke højde for en mulig nedbrydning af produktet i mavesyren. Da in vivo studier foregår i mennesker eller dyr vil de altid vægte stærkest. In vitro studier bør dog altid udføres før in vivo studier af hensyn til sikkerheden for levende væsener. Oversigtsartikler er studier, som gennemgår mange forskellige studier om samme emne.

 

In vitro studier:

Forskning har vist, at nattokinase har en nedbrydende effekt på spikeproteinet.

I et veludført in vitro studie fra juli 2021 (1) fandt Oba et al at natto ekstrakt fuldstændigt  forhindrede infektion med både SARS-CoV-2 og bovine herpesvirus 1(BHV-1).  De opdagede også at glycoprotein D of BHV-1 brev nedbrudt til mindre stykker påvist ved hjælp af  Western blot analysis og at recombinant SARS-CoV-2 receptor bindende domæne (RBD) blev nedbrudt hvis tilsat natto ekstrakten. Selv muterede spikeproteiners receptor bindende domæner blev nedbrudt. Dette er et meget lovende resultat, idet vi ved der foregår mutationer I coronavirus ligesom der dannes off-target proteiner hos en del individer, som har modtaget Pfizers Covid-19 ”vaccine” In addition. Hvis natto ekstrakten blev opvarmet til 100 grader celsius mistede den sin evne til at nedbryde begge typer af glycoproteiner fra SARS-CoV-2 and BHV-1, som herefter var i stand til at inficere cellerne. Studiet viste også at den aktive ingrediens I nattokinase er et enzym ved navn serin-protease.  Således er konklusionen fra studiet at nattokinase er I stand til at nedbryde de infektiøse proteiner fra virus ved hjælp af proteolyse og herved forhindre infektion.

Et andet in vitro studie af Tanikawa et al fra 2022 har vist at nedbrydningen af spikeproteiner til mindre enheder har en klar sammenhæng med den givne dosis i en tidsmæssig sammenhæng. I dette studie blev en væske med celler tilsat spikeprotein fra SARS-CoV-2 og herefter nattokinase

Immunofluorescens analyse viste at spikeproteinet på cellernes overflade blev nedbrudt når nattokinase blev tilsat. Herved antyder resultaterne fra studiet, at nattokinase udgør et potentiale for nedbrydning af spikeprotein og hermed hindring af SARS-CoV-2 infektion (og afhjælpning af skader forårsaget af Covid-19 ”vaccinens spikeproteiner).

 

In vivo studier:

I dette prospektive kohortestudie fra Japan af Nozue et al valgte forfatterne at undersøge om indtag af fermenteret soyaprodukter havde en gavnlig effekt på kardiovaskulære lidelser (CVD) og forekomsten af total cancer. Forfatterne inkluderede 79.648 deltagere (42.788 kvinder og 36.860 mænd) I alderen 45 – 74 år, uden forhistorie om myokardieinfarkt (blodprop i hjertet), stroke (blodprop i hjernen) eller cancer. Deltagerne udfyldte et spørgeskema om kostindtag. Resultatet viste signifikant færre tilfælde af kardiovaskulære og stroke blandt kvinder, som indtog fermenterede soyaprodukter inklusiv natto og isoflavoner. Desværre kunne der ikke påvises tilsvarende signifikante resultater for mænd. Der blev ikke  ej heller fundet signifikante resultater for reduktion af cancere.

 

Der findes mange flere studier om nattokinase, som kan ses i referencerne til de her nævnte studier.

 

Oversigtsartikler

I det følgende refereres til et oversigtsstudie om nattokinase.

Fordi kardiovaskulære lidelser er den ledende dødsårsag I verden er studier af fødevarer og fødeemner med forebyggende og gavnlig behandlingseffekt på kredsløbet af stor interesse. Regelmæssig indtagelse af nattokinase har vist sig at  have gavnlig effekt på en række kardiovaskulære faktorer som fibrinolytisk effekt ved nedbrydelse af blodpropper og arvæv i blodkarrenes vægge, antihypertensiv effekt (sænkning af blodtryk), anti-arteriosklerotisk effekt (forebyggelse af ”forkalkede” blodårer), nedbringelse af lipidniveauer i blodet, blodfortyndende og nervevævsbeskyttende effekter. Igennem disse nævnte effekter, er der vist en reduktion af kardiovaskulær baseret mortalitet  (4.)

Disse konklusioner ovenfor er gengivet fra en oversigstsartikel af Tanikawa et al fra oktober 2023. Artiklen gennemgår de vigtigste farmakologiske virkninger med relevans til kardiovaskulære lidelser. Forfatterne konkluderer at nattokinase er et unikt naturligt produkt og et lovende alternativ med henblik på både forebyggelse og behandling af kardiovaskulære lidelser.

 

126 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

댓글


bottom of page