top of page
Ungarn og Polen retter sig mod Europa-Kommissionen for at bestille for mange stik og påtvinge medlemslandene dem.
1. apr. 2024
Ungarn er et andet EU-land sammen med Polen, der bliver sagsøgt ved en civil domstol af medicinalfirmaet Pfizer på grund af dets afvisning af at modtage og betale for COVID-19-vacciner, som det havde accepteret, bekræftede den ungarske regering onsdag.
"Angående den igangværende bagvaskelse mod Ungarn af @pfizer: I @EU_Kommissionen var Pfizer-køb indhyllet i mistanke om korruption!" Zoltan Kovacs, skrev regeringens talsmand på X (tidligere Twitter). "Det er indlysende, at disse vacciner blev bestilt og påtvunget medlemsstaterne i unødvendigt store mængder."
Begge lande har taget sigte på Europa-Kommissionens kæmpe vaccine-indkøbsindsats under pandemien, som iagttagere siger kan være en del af et stigende antal retssager relateret til programmet, som mange anklager for at være ugennemsigtige og plettet af korruption.
Den europæiske anklagemyndighed bekræftede i oktober 2022, at den har en igangværende undersøgelse af erhvervelsen af COVID-19-vacciner i EU, mens Rumæniens antikorruptionsdirektorat, eller DNA, onsdag sagde , at det havde sat tidligere premierminister Florin Citu under kriminel efterforskning for misbrug af embedet over køb af vacciner under pandemien.
Tirsdag fandt et første retsmøde i retssagen mod Polen af Pfizer sammen med BioNTech sted ved den frankofone førsteinstansdomstol i Bruxelles. Ifølge Politico Europe var høringen blot proceduremæssig, hvor de to parter kun blev enige om at udsætte deres retsdato til 30. januar 2024.
Pfizer meddelte i november, at de sagsøgte Polen for ikke at acceptere og ikke betale for 60 millioner doser af deres COVID-19-vaccine, som skulle nå landet sidste år. Omkostningerne ved disse spildte skud anslås til 1,2 milliarder euro.
Det polske køb var en del af den massive aftale, som Europa-Kommissionen indgik med Pfizer i 2021 om levering af 1,1 milliarder doser til europæiske lande. Med tiden viste det sig dog, at nogle lande havde overvurderet deres vaccinebehov.
I tilfældet med Polen meddelte den daværende sundhedsminister, Adam Niedzielski, i april 2022, at landet var blevet tvunget til at standse købet af 60 millioner doser på grund af økonomisk pres fra krigen i Ukraine. I sine offentlige forklaringer henviste Niedzielski til den byrde, som Polen havde påtaget sig for at hjælpe ukrainske flygtninge med at flygte fra Ruslands invasion.
I alt klagede ni lande fra Central- og Østeuropa på det tidspunkt over overforsyninger, hvilket førte til, at Europa-Kommissionen genforhandlede de oprindelige vilkår for aftalen med Pfizer, selvom Polen ikke underskrev den reviderede aftale, hvis betingelser Niedzielski beskrev som "uhyrlig".
Pfizer med sin partner BionTech indledte også en retssag mod Ungarn i januar, rapporterede Politico tirsdag med henvisning til retsdokumenter.
Ligesom Polen gav den ungarske regering krigen i Ukraine skylden for ikke at betale for de COVID-19-vacciner, den havde bestilt, da den informerede det amerikanske selskab i november 2022. I Ungarns tilfælde drejer det sig om 3 millioner doser vacciner til en værdi af 60 millioner euro, Politico skrev.
Pfizer sagde, at det var i drøftelser med den ungarske regering. Den polske sundhedsminister Katarzyna Sojka sagde også i november, at hun håbede, at det stadig ville være muligt at nå til enighed med medicinalfirmaet.
Den ungarske regering har længe været kritisk over for EU's fælles vaccineindkøbsprogram og trak sig endda ud af det i maj 2021 med henvisning til tilstrækkelige reserver og den forestående konstruktion af sin egen vaccinefabrik, som i sidste ende ikke blev bygget.
Men kun seks måneder efter at have trukket sig ud af det fælles vaccineindkøbsprogram ændrede den ungarske premierminister Viktor Orban mening og tilmeldte sig det igen i november 2021. Orbans pressesekretær sagde dengang, at Ungarn havde bestilt 9,5 millioner doser til en værdi af 195 mio. euro.
Den juridiske skænderi har allerede effekt i Polen. Som en konsekvens af konflikten med Pfizer modtager Polen i øjeblikket ikke opgraderede vacciner fra Pfizer, hvor polakker udelukkende er afhængige af vacciner fra Canadas Novavax. I et land med 38 millioner mennesker meddelte regeringen, at den havde bestilt 1 million doser af den tilpassede vaccine fra Novavax, der er rettet mod XBB.1.5-varianten, der cirkulerer globalt, og som kun er tilgængelig for personer på 12 år og ældre.
Onlineregistreringssystemet, som åbnede i denne uge, kan dog være forvirrende for patienterne, da de bliver tilbudt en blanding af Novavax rettet mod de nyere varianter og ældre Pfizer- og Moderna-skud, som Polen stadig har på lager og skal bruge op.
En anden konsekvens af konflikten er, at den Pfizer-producerede medicin, der bruges til at behandle COVID-19, Paxlovid, ikke i øjeblikket finansieres af den polske regering, og dens apoteksomkostninger er på 5.200 zloty (1.200 euro).
bottom of page