top of page

Udbetalinger begynder under Australiens ordning for skadeserstatning

5. jun. 2024

Australien er begyndt at udbetale kompensation for negative reaktioner på Covid-19 jabs, men der er en barsk virkelighed for dem, der søger at ansøge.

Udbetalinger begynder under Australiens ordning for skadeserstatning
Australien er begyndt at udbetale kompensation for uønskede reaktioner på Covid-19-vacciner - men en lavere end forventet anvendelse viser, at ordningen er bevidst "kompleks" og snævert målrettet, siger en juridisk ekspert.

Sundhedsministeriets tal viser, at mindre end en tiendedel af de mere end 10.000 mennesker , der har registreret interesse for den føderale regerings ordning for frit skyldig erstatning før dens lancering i december, har indtil videre indsendt krav.

Covid-19-vaccinekravsordningen giver folk mulighed for at kræve en engangsbetaling fra $1000 til $20.000 for tabt løn eller andre udgifter, hvis de lider af en dårlig reaktion på en vaccine, forudsat at de opfylder visse betingelser, herunder at have tilbragt mindst én nat i Hospital.

Fra den 9. februar har Services Australia modtaget 861 krav - inklusive dødsfaldskrav - under ordningen, og "et krav er blevet betalt", men 11 er allerede blevet trukket tilbage, fortalte en talsmand for sundhedsministeriet til news.com.au.

Af de 849 påstande, der "forbliver under overvejelse", venter 225 på yderligere information fra ansøgere.

Sundhedsministeriet afviste at give en mere detaljeret oversigt over de typer af modtagne krav, herunder antallet af dødsfaldskrav og dollarbeløbene.

De angivne tal antyder samlede mulige udbetalinger fra krav til dato, der spænder fra $850.000 op til $17 millioner.

"Da erstatningsordningen kun har været åbnet i en kort periode, bliver oplysninger om berettigede krav og betalingsbeløb stadig vurderet," sagde talsmanden.

"Vurderingsprocessen kan være kompleks, og krav kan også blive gennemgået uafhængigt af medicinske og andre passende kvalificerede eksperter. I mange tilfælde har Services Australia været nødt til at søge yderligere oplysninger fra ansøgere for at fortsætte behandlingen af ​​deres ansøgning. I andre tilfælde er ansøgninger også blevet trukket tilbage.”

Han tilføjede: "Hvis ansøgere findes kvalificerede, vil ansøgere få op til seks måneder til at acceptere et tilbud om kompensation, derfor kan færdiggørelsen af ​​krav også tage noget tid."

I henhold til ordningen skal ansøgere opfylde tre kriterier for at være berettiget til kompensation.

For det første skal de have lidt en anerkendt klinisk tilstand eller administrationsrelateret skade "mest sandsynligt som følge af at have modtaget Covid-19-vaccinen".

For det andet skal de have modtaget behandling på hospitalet.

Og for det tredje skal de opfylde tærsklen på mindst 1000 USD i tab, såsom lægeudgifter eller tabt indkomst.

Tærsklen blev sænket fra $5000 til $1000 i november efter pres fra vaccineskeptikeren, liberale senator Gerard Rennick.

Ordningen omfatter kliniske tilstande, der er diagnosticeret af en behandlende læge og indgår i produktinformationsdokumentet for den specifikke vaccine .

Disse omfatter anafylaktisk reaktion, trombose med trombocytopeni syndrom (TTS), myocarditis, pericarditis, kapillær lækage syndrom, demyeliniserende lidelser inklusive Guillain Barre syndrom (GBS) og trombocytopeni, herunder immun trombocytopeni.

Administrationsrelaterede skader omfattet af ordningen omfatter skulderskade eller anden moderat til betydelig administrationsskade – ikke inklusive psykiske lidelser som chok – der giver anledning til varigt svækkelse eller behov for længerevarende medicinsk behandling.

Shine Lawyers leder af medicinsk uagtsomhed Clare Eves sagde, at det var "skuffende", men ikke overraskende, at kun 861 mennesker ud af de 10.000 indtil videre havde fremsat et krav.

Advokatfirmaet siger, at det har modtaget 347 henvendelser vedrørende vaccine-relaterede komplikationer.

Fru Eves sagde, at det system, regeringen havde oprettet, var "meget kompliceret og meget svært at navigere i, især hvis du lider af en negativ sundhedseffekt".

"Jeg kan forstå, at folk ikke vil være i stand til at navigere i ordningen, det er ikke særlig nemt for en lægmand at forstå, og bevisbyrden er på dem selv at samle alle beviserne," sagde hun.

"Når man ser på de kriterier, der er involveret i at fremsætte et krav og den proces, nogen skal følge, er det ikke let, og det er en ret nichesituation, som nogen skal være i for at kunne fremsætte et krav. Vi har haft mange mennesker, der har spurgt, som måske ikke har fået en klinisk diagnose, men som har nogle af symptomerne eller kriterierne, og som har haft en masse løbende helbredsproblemer."

I stedet for at oprette et let-tilgængeligt system som en "god tro-gest" for at tilskynde til udbredt vaccination ved at sige "vi skal passe på dig", sagde fru Eves, at regeringen i stedet havde "gjort det lidt ligesom byrden ved at køre et civilretligt krav om lægeuagtsomhed”.

"Men disse mennesker har ikke fordelen af ​​juridiske eksperter, de er afhængige af medicinske udbydere til at udfylde formularerne," sagde hun.

Fru Eves sagde, at hun havde hørt fra klienter, at der ofte var modstand fra læger til at forbinde deres symptomer med vaccinen.

"Det er ret svært at sige, at der er den årsagssammenhæng - de ved, hvordan de havde det før (vaccinen) og deres helbredshistorie, men du har brug for den læge til at støtte dig," sagde hun.

Fra den 6. februar har Australiens medicintilsynsmyndighed modtaget mere end 108.000 samlede rapporter om bivirkninger af Covid-19-vacciner, fra næsten 51,2 millioner indgivne samlede doser.

Therapeutic Goods Administration har bekræftet 11 dødsfald forbundet med vaccination - alle efter AstraZeneca - fra 762 rapporter "modtaget og gennemgået".

Ingen dødsfald er officielt forbundet med Pfizer eller Moderna i Australien, men sundhedsmyndighederne i New Zealand har indtil videre bekræftet to dødsfald efter Pfizer.

I alt har der været 172 tilfælde af TTS, også kendt som blodpropper med lave blodplader, knyttet til AstraZeneca i Australien.

Myocarditis og pericarditis, inflammatoriske hjertesygdomme forbundet med Pfizer og Moderna mRNA-vaccinerne, er rapporteret hos henholdsvis omkring 1-2 og 2-3 ud af hver 100.000 mennesker, men er mere almindelige hos unge mænd og drenge.

Der har været 496 sandsynlige tilfælde af myocarditis og 863 sandsynlige tilfælde af pericarditis, ifølge TGA's seneste sikkerhedsrapport .

Nogle har tidligere udtrykt bekymring for, at berettigelseskravene til vaccineansøgningsordningen er for strenge, da mange bivirkninger kan forårsage forstyrrelser i hverdagen uden at stige til niveauet for natlig indlæggelse.

I henhold til retningslinjerne kan indlæggelseskravet fraviges under visse omstændigheder .

Matty John talte til 7 News Sydney i december, og sagde, at han havde fri fra arbejde i 10 uger efter at være blevet diagnosticeret med alvorlig perikarditis fra Pfizer-vaccinen.

Han blev indlagt to gange, men fordi han aldrig overnattede, er han ikke berettiget til ordningen.

"Det er en lille smule frustrerende, (jeg er) lidt ude af lommen," sagde han. "Men når man også siger det, er det, hvad det er, og det er livet."

Andre har lidt reaktioner, som de mener er forbundet med vaccinen, men som ikke er officielt anerkendt af hverken lægemiddelproducenter, læger eller sundhedsmyndigheder.

Sidste år fik Melbourne-mekanikeren Peter Lee et slagtilfælde to dage efter sit andet Pfizer-skud.

På det tidspunkt sagde sundhedsministeriet, at det var "bevidst" om en stor undersøgelse fra Storbritannien i august, der fandt en øget risiko for slagtilfælde forbundet med Pfizer - men til dato har TGA ikke anerkendt slagtilfælde som en potentiel bivirkning.
bottom of page