top of page

Suspenderet detektiv anklaget for at søge forbindelser mellem børnedødsfald og COVID-19-vacciner

5. jun. 2024

Suspenderet detektiv anklaget for at søge forbindelser mellem børnedødsfald og COVID-19-vacciner, der skal vende tilbage til arbejdet, siger advokat; OPS siger ingen tidslinje sat
En talsmand for OPS sagde, at "timingen for ophævelse af suspension ikke er blevet etableret på nuværende tidspunkt".

Suspenderet detektiv anklaget for at søge forbindelser mellem børnedødsfald og COVID-19-vacciner
En talsmand for byens politi sagde dog, at der ikke er nogen tidsplan for tilbagevenden til arbejdet.

Konst. Helen Grus, en detektiv i Ottawa Police Service's enhed for seksuelle overgreb og børnemisbrug, er blevet suspenderet siden den 4. februar 2022.

Efterforskere med OPS faglige standarder hævder, at hun begik miskrediteret adfærd ved at påtage sig et privat efterforskningsprojekt for at finde ud af vaccinationsstatus for forældre, hvis spædbørn eller børn var døde. Grus har endnu ikke indgivet et anbringende. Hendes disciplinære proces er planlagt til at fortsætte den 6. december.

»Vi forstår, at konst. Grus' suspendering er ved at blive ophævet, at hun er blevet instrueret af OPS til at vende tilbage til arbejdet," fortalte Bath-Sheba Van den berg, Grus' juridiske rådgiver, i en disciplinærhøring tirsdag.

Van den berg sagde, at Grus var planlagt til at deltage i et møde med tjenesten, hvor hendes tilbagevenden til arbejdet ville blive diskuteret, herunder "potentielle restriktioner og betingelser" for hende, hvis hun vender tilbage fra sin suspension.

En talsmand for OPS sagde dog, at Grus stadig var opført som suspenderet fra tjenestens seneste rapport om arbejdsstyrkeledelsen, dateret den 26. september, og at "timingen for ophævelse af suspendering ikke er blevet etableret på nuværende tidspunkt."

Mellem juni 2020 og januar 2022 havde Grus angiveligt adgang til ni børne- eller spædbarnsdødssager, hvor hun ikke havde nogen efterforskningsrolle. Den 30. januar 2022 blandede Grus sig angiveligt også direkte i en undersøgelse af et spædbarns død ved at kontakte faderen til en afdød baby for at forhøre sig om moderens COVID-19-vaccinationsstatus uden den ledende efterforskers vidende.

Inden hendes suspendering var Grus medlem af OPS' enhed for seksuelle overgreb og børnemishandling, som udover at efterforske følsomme sager, der involverer børnemishandling, også undersøger pludselige eller uventede spædbørnsdødsfald. I et typisk tilfælde undersøger retsmedicinerens kontor for at fastslå dødsårsagen og komme med anbefalinger for at forhindre lignende dødsfald i fremtiden. Politiets efterforskning fokuserer på at afgøre, om kriminalitet har spillet en rolle.

Anti-vaccine grupper og ledere har låst sig fast på Grus' sag og peger på hende som en helt, der "gør sit arbejde" og "leder efter sandheden", ifølge kommentarer og indlæg på sociale medier.

En mor, som blev underrettet i marts om, at filen, inklusive detaljer om hendes babys død, var blevet tilgået af en detektiv, der ikke var efterforskningsofficer, fortalte denne avis, at hun følte, at hendes privatliv var blevet krænket af bruddet og udtrykte forargelse over støtten. Grus har modtaget.
bottom of page