top of page

Kansas AG Kris Kobach anklager Pfizer for vildledende vaccinemarkedsføring i en retssag

22. jun. 2024

Advokat Kris Kobach anlagde mandag et civilt søgsmål mod medicinalfirmaet Pfizer, med påstand om, at "Pfizer vildledte offentligheden, at det havde en 'sikker og effektiv' COVID-19-vaccine," i strid med statens forbrugerbeskyttelseslov.

Kansas AG Kris Kobach anklager Pfizer for vildledende vaccinemarkedsføring i en retssag
Staten søger "civile monetære sanktioner, skadeserstatning og forbud mod vildledende og vildledende udsagn i markedsføringen af ​​sin COVID-19-vaccine," sagde Kobach.

I klagen hævder Kobach, at Pfizer forsætligt har skjult, undertrykt og udeladt væsentlige fakta vedrørende COVID-19-vaccinen, de "mest uhyggelige" med hensyn til vaccinens sikkerhed for gravide, med hensyn til hjertesygdomme, dens effektivitet mod varianter og dens evne til at stoppe transmissionen.

"Pfizer markedsførte sin vaccine som sikker for gravide kvinder," sagde Kobach. "I februar 2021 besad (de) dog rapporter om 458 gravide kvinder, der modtog Pfizers COVID-19-vaccine under graviditeten. Mere end halvdelen af ​​de gravide rapporterede en uønsket hændelse, og mere end 10 % rapporterede om en abort."

Procentdelen af ​​"uønskede hændelser" - som er et udtryk, der betyder enhver negativ reaktion - var højere hos gravide kvinder end den generelle befolkning med omkring 17 procent, ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Medicin i februar 2022.

En tidligere undersøgelse offentliggjort i New England Journal of Medicine i april 2021 tilbød foreløbige resultater, der ikke viste nogen væsentlige sikkerhedsproblemer blandt gravide personer, der modtog mRNA COVID-19-vaccinen, hvilket indikerer, at observerede aborter ikke var usædvanlige og sandsynligvis ikke et direkte resultat af vaccinen.

Kobach siger, at Pfizer markedsførte vaccinen som sikker med hensyn til hjertesygdomme som myocarditis og pericarditis. Han henviste til et spørgsmål, Albert Bourla, Pfizer CEO blev stillet i januar 2023 om, hvorvidt vaccinen forårsagede alvorlig myocarditis, som Bourla svarede på "vi har ikke set et eneste signal, selvom vi har distribueret milliarder af doser."

"Men som Pfizer vidste, har USA's regering, USA's militære udenlandske regeringer og andre konstateret, at Pfizers COVID-19-vaccine forårsagede myocarditis og perikarditis," sagde Kobach.

Ifølge CDC er tilfælde af myocarditis og perikarditis forårsaget af COVID-19-vaccinen sjældne, og de fleste patienter oplevede en løsning af symptomer ved udskrivning fra hospitalet.

Kobach siger, at Pfizer markedsførte sin vaccine som effektiv mod COVID-19-varianter, "selvom de tilgængelige data på det tidspunkt viste, at Pfizers vaccine var effektiv mindre end halvdelen af ​​tiden."

Hans sidste påstand i klagen var, at virksomheden fejlagtigt markedsførte vaccinen for at forhindre overførsel.

"Pfizer opfordrede amerikanere til at blive vaccineret for at beskytte deres kære, hvilket klart indikerer en påstand om, at Pfizers COVID-19-vaccination stoppede overførslen," sagde Kobach. "Pfizer indrømmede senere, at de aldrig engang har undersøgt transmission, efter at modtagerne har modtaget vaccinen."

I en erklæring sagde Pfizer, at deres COVID-19-vaccine reddede utallige liv, og at virksomhedens påstande om vaccinen var nøjagtige og baseret på videnskab.

"Selskabet mener, at statens sag ikke har nogen berettigelse og vil reagere på sagen med tiden," hedder det i erklæringen. "Pfizer er dybt engageret i velfærden for de patienter, det betjener, og har ingen højere prioritet end at sikre sikkerheden og effektiviteten af ​​sine behandlinger og vacciner."

Kansas er den første stat, der indgiver en sådan retssag, selvom Kobach siger, at fem andre stater vil tilslutte sig. De vil offentliggøre uafhængigt. Den eneste anden bekræftede stat er Idaho.

"Flere sager kan følge, afhængigt af Pfizers reaktion," sagde Kobach.

I 2023 sagsøgte Texas Attorney General Ken Paxton Pfizer for "uretmæssigt at have misrepræsenteret effektiviteten af ​​virksomhedens COVID-19-vaccine og forsøge at censurere offentlig diskussion af produktet." Den sag var også baseret på statens forbrugerbeskyttelseslov.

Sagen er anlagt i Thomas County. Kobach siger, at det skyldes, at de ville hen til et sted med en lettere arbejdsbyrde, for at sikre sig, at de havde tid til at håndtere det.

Da han blev spurgt, om han havde modtaget Pfizer-vaccinen, afviste Kobach at svare. "Jeg tror, ​​om jeg har modtaget vaccinationen, er irrelevant for retssagen, det handler ikke om mig," sagde han. "Det handler om de udtalelser, der blev givet til befolkningen i Kansas."
bottom of page