top of page

Indiens højesteret omstøder obligatorisk Covid-19-vaccination

3. apr. 2024

Ingen restriktioner for uvaccinerede mennesker, ingen kan tvinges til at blive vaccineret, har højesteret i verdens største demokrati fastslået. Højesteret lagde vægt på, at den kropslige autonomi og integritet er beskyttet af grundlovens paragraf 21

Indiens højesteret omstøder obligatorisk Covid-19-vaccination
Indiens højesteret sagde mandag, at ingen kan tvinges til at blive vaccineret mod COVID-19 og pålagde centralregeringen at offentliggøre de negative virkninger af vaccination. Det oplyser indiske medier .

Indiens højesteret afgjorde mandag i en skelsættende dom om landets Covid-19-politik, at ingen kan tvinges til at blive vaccineret, og at forfatningen giver alle ret til at nægte vaccination.

En bænk bestående af dommerne L Nageswara Rao og BR Gavai hørte et andragende mod obligatorisk vaccination indført af nogle stater, der forhindrede uvaccinerede mennesker i at komme ind på visse offentlige steder.

"Under hensyntagen til kropslig autonomi er den kropslige integritet beskyttet af artikel 21. Ingen kan tvinges til at blive vaccineret. Men regeringen kan regulere på områder med kropslig autonomi ," sagde domstolen.

Artikel 21 i den indiske forfatning giver beskyttelse af liv og personlig frihed til borgere.

Retten behandlede et andragende fra Dr. Jacob Puliyel, tidligere medlem af National Technical Advisory Group - det højeste rådgivende organ om vaccinationer i landet.

Dr. Puliyel var imod mange delstatsregeringers vaccinationskrav for ansatte, der rejser med offentlig transport og adgang til subsidieret mad.

Han havde også sagt, at vaccinerne ikke var blevet tilstrækkeligt testet og opfordrede til offentliggørelse af data fra kliniske forsøg og bivirkninger af massevaccinationskampagner mod Covid-19.

Højesteret beordrede premierminister Narendra Modis regering til at offentliggøre rapporter om uønskede reaktioner på vacciner i et offentligt tilgængeligt system.

Retten foreslog også, at alle myndigheder, herunder uddannelsesinstitutioner og private institutioner, reviderer restriktioner for uvaccinerede personer.

"For så vidt angår adskillelse af data fra vaccineforsøg, skal alle forsøg, der allerede er blevet udført, og dem, der endnu skal udføres, gøres tilgængelige for offentligheden uden yderligere forsinkelse, med respekt for den enkeltes privatliv. " sagde retten.

Modi-regeringen havde hævdet, at andragendet var imod national interesse og ville føre til tøven med vacciner.
bottom of page