top of page

Detektiv forsøgte at afdække vaccinestatus for døde børns forældre, siger kilder

5. jun. 2024

Ottawa Police Service siger, at det har suspenderet Det. Helen Grus med løn i forbindelse med en undersøgelse fra fagenheden.

Detektiv forsøgte at afdække vaccinestatus for døde børns forældre, siger kilder
En politidetektiv i Ottawa, der modsatte sig styrkens COVID-19-mandater, er under undersøgelse for angiveligt at forsøge at finde ud af, om forældre, hvis spædbørn pludselig var døde under pandemien, blev vaccineret, har CBC News erfaret.

Uredelighedsanklagerne mod Det. Helen Grus rejser spørgsmål om, hvordan politiet behandler sager, der involverer de mest sårbare medlemmer af samfundet - og om deres egne personlige pandemiske skævheder påvirker deres arbejde.

Grus har været suspenderet med løn siden 4. februar midt i en igangværende intern disciplinær undersøgelse af, hvordan og hvorfor hun angiveligt forsøgte at indsamle oplysningerne.

Som konstabel af rang er Grus detektiv i styrkens afdeling for seksuelle overgreb og børnemishandling, som efterforsker straffesager, der involverer nogle af de mest sårbare ofre, politiet ser.

Det inkluderer nyfødte og spædbørn, der dør under pludselige omstændigheder - undersøgelser, der er påbudt ved lov.

Disse dødsfald undersøges automatisk
Når en ellers rask baby dør uventet, uden forklaring eller af unaturlige årsager, skal provinsens retsmediciner og politiet efterforske sagen.

Det vil for eksempel omfatte ethvert tilfælde af pludselig spædbørnsdødssyndrom.

Efter strenge medicinske tests, herunder obduktioner, klassificerer retsmedicineren derefter dødsmåden som enten naturlig, utilsigtet, et mord eller ubestemt.

Politiet i Ottawa kan rejse sigtelse i sager, hvor de mener, at der er tale om en forseelse, men når et spædbarn dør, er det yderst sjældent, at det sker.

Ifølge flere kilder fik Grus angiveligt adgang til Ottawa-politiets filer, som hun ikke var en efterforskningsofficer for, og kontaktede derefter angiveligt retsmedicinerens kontor for at få oplysninger om COVID-19-vaccination af forældre i disse sager.

Det vides ikke, hvor mange gange hun angiveligt forsøgte at få adgang til disse oplysninger, eller om hun i sidste ende lykkedes med at indsamle dem.

Det er heller ikke klart, med hvilket formål Grus angiveligt havde adgang til oplysningerne, om hun handlede i sin egenskab af politibetjent, eller om hun handlede af personlig interesse.

Mens politiet har til opgave at efterforske, om noget kriminelt førte til et pludseligt dødsfald, er det retsmedicinerne, der vurderer de medicinske oplysninger i sagerne.

Taget på orlov for ikke at overholde vaccinepolitikken
Kilder beskrev også, at Grus havde antimaske- og anti-vaccinesyn på arbejdspladsen.

CBC News har erfaret, at hun var en af ​​færre end 10 Ottawa-politibetjente, der blev sat på ulønnet orlov, efter at tjenesten indførte en obligatorisk vaccinepolitik for alle ansatte.

Enhver politibetjent i Ottawa uden mindst et skud af en COVID-19-vaccine pr. 31. januar blev sendt hjem uden løn. Grus suspension med løn blev herefter idømt få dage efter vaccinationsfristen.

Ifølge Ontarios lønoplysningsliste for 2021 blev Grus betalt $137.390,15. Grus besvarede ikke en anmodning om kommentarer til beskyldningerne mod hende.

I en erklæring til CBC News bekræftede Ottawa Police Service hendes suspension og sagde, at det "relateret til en igangværende adfærdsundersøgelse foretaget af den professionelle standardenhed."

"Som chefen har rådgivet gentagne gange, har [tjenesten] siden begyndelsen af ​​året iværksat adskillige interne adfærdsundersøgelser, der involverer et lille antal medlemmer. Vi tager disse undersøgelser meget alvorligt. Disse undersøgelser er i gang," hedder det i erklæringen.

Retslægens kontor sagde, at det ikke kunne kommentere nogen Ottawa-politiundersøgelser og af "privatlivsmæssige årsager" ikke kunne diskutere nogen dødsundersøgelser.

Hidtil er der ikke rejst disciplinære sigtelser mod Grus.
bottom of page