top of page

Belgisk domstol træffer afgørelse om jurisdiktion

13. maj 2024

En belgisk domstol vil afholde et retsmøde den 17. maj for at afgøre, om belgiske eller europæiske anklagere har jurisdiktion til at fortsætte efterforskningen af ​​"Pfizergate"-sagen, der involverer Europa-Kommissionens præsident Ursula von der Leyen.

Belgisk domstol træffer afgørelse om jurisdiktion
I april 2021 bragte New York Times den såkaldte "Pfizergate"-affære frem i lyset . Hun afslørede, at Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen forhandlede en aftale med Pfizers administrerende direktør Albert Bourla om 1,8 milliarder COVID-19-vaccinedoser under pandemien. Det eksplosive var, at noget af dette foregik i form af SMS-beskeder, der ikke har været offentliggjort den dag i dag .

Efter disse afsløringer anlagde den belgiske lobbyist Frédéric Baldan en retssag mod von der Leyen ved en domstol i Liège i april 2023. Han anklagede dem for "tilranelse af stillinger og titler", "ødelæggelse af offentlige dokumenter" og "ulovlig berigelse og korruption."

Et dusin andre organisationer, enkeltpersoner og endda stater som Ungarn og Polen (under den tidligere PiS-ledede regering) har tilsluttet sig hans retssag.

Sagen, der i øjeblikket efterforskes, er blevet overtaget af den europæiske anklagemyndighed (EPPO). Hun vil fremlægge sin anklageskrift under retsmødet og forventes at give en begrundelse for, hvorfor hun skal overlades til efterforskningen ved Retten i Første Instans i Liège den 17. maj.

EPPO er ansvarlig for sager, der skader EU-budgettet, er tværnationale eller kan påvirke EU-institutionernes omdømme og borgernes tillid.

I denne sag gik den belgiske undersøgelsesdommer dog ikke med til, at den europæiske anklagemyndighed overtog sagen. Han satte spørgsmålstegn ved, om sagen kunne forblive på belgiske hænder, siger to kilder, der er bekendt med sagen, til Euractiv.

EU-reglerne siger også , at i tilfælde af en jurisdiktionstvist med et medlemsland, "bør de kompetente nationale myndigheder træffe afgørelse om tildelingen af ​​jurisdiktion."

Den belgiske domstol skal med andre ord vurdere, om EPPO's anmodning om at overtage sagen er lovlig, og om den undersøgelse, som den belgiske undersøgelsesdommer har iværksat, skal stoppes eller fortsættes.

Kommissionen har allerede været i centrum for andre juridiske tvister i forbindelse med Pfizergate-sagen.

Udover det faktum, at EU-ombudsmanden har konkluderet , at Pfizergate var en "fejladministration", og at New York Times har indgivet en klage til EU-Domstolen , bliver det interessant at se, hvordan denne belgiske sag ender, og om påstande kunne skade von der Leyens bestræbelser på at vinde en anden periode.
bottom of page