top of page

Appelretten afgør, at NZDF-vaccinemandatet er ulovligt

1. apr. 2024

16. februar 2024 stadfæstede appelretten en appel fra medlemmer af NZ Defence Force og besluttede, at NZDF COVID-19-vaccinemandatet er ulovligt

Appelretten afgør, at NZDF-vaccinemandatet er ulovligt
Højesteret afgjorde i Yardley (2022), at regeringens vaccinemandat for alle New Zealands forsvarsstyrke og uniformerede politiarbejdere var ulovligt. På trods af dette oprettede NZDF derefter sit eget interne vaccinemandat, der tvang dem i uniform til at blive vaccineret eller miste deres arbejde.

"Det er et fantastisk resultat for beskyttelsen af ​​grundlæggende rettigheder i New Zealand." - Matthew Hague, advokat for appellanterne

Appelretten fastslog, at NZDF-vaccinemandatet begrænsede retten til at nægte medicinsk behandling og til at manifestere religiøs overbevisning.
Appelretten besluttede, at forsvarschefen ikke var berettiget til at begrænse disse rettigheder ved at pålægge et vaccinemandat på den måde, som han gjorde.
Det er tredje gang, at medlemmer af NZDF med succes har udfordret et vaccinemandat.

Mens størstedelen af ​​New Zealand er gået videre fra mandater, og den nye regering har lovet at fjerne alle mandater i den offentlige sektor, har NZDF's interne mandat været i fuld kraft indtil i dag. Mange højtuddannede og værdifulde servicepersonale er blevet udskrevet for at nægte COVID-vaccinen, herunder for nylig en ung gravid læge, der blev udskrevet tidligere på måneden.

"Medlemmer af vores væbnede styrker ofrer meget i vores lands tjeneste, hvilket betyder at opretholde deres grundlæggende rettigheder, så meget desto vigtigere." - Matthew Hague, advokat for appellanterne

Det ulovlige mandat fik mange uniformerede fagfolk til at blive udskrevet fra NZDF, fra nye rekrutter til højt dekorerede seniorofficerer på tværs af alle tre tjenester. Det har også haft mange anden ordens effekter, hvilket begrænser karrieremulighederne for dem, der er tilbage, og har drevet mange til at forlade af egen drift, fordi de ikke ønsker at forblive underlagt det.

"Medlemmer af NZDF er almindelige newzealændere, der forpligter deres tjeneste til at tjene deres lokalsamfund. Vi opfordrer forsvarschefen til at undskylde for den skade, han har gjort, og til at give forsikringer om, at han vil respektere de grundlæggende rettigheder for de soldater, sømænd og flyvere, der tjener New Zealand. ”

Afskedigelse af dygtige servicemedlemmer har også været kontraproduktivt på et tidspunkt, hvor NZDF oplever høje niveauer af nedslidning og kæmper for at opretholde sine operationelle resultater på grund af rekordlav bemanding.
NZDF er den eneste forsvarsstyrke i NZDF is the only defence force in the Five Eyes Five Eyesi USA, Storbritannien, Australien, Canada og NZ, der har beholdt et COVID-19-vaccinemandat til sine tjenestemedlemmer.
De berørte er kede af og vrede over, at NZDF har skabt sit eget ulovlige mandat, især da dette skete efter, at regeringsmandatet blev dømt ulovligt.
bottom of page