top of page

Retssag truet: EU's offentlige anklagemyndighed anklager von der Leyen for at hindre deres efterforskning

19. maj 2024

EU-kommissionen angriber EU-anklagemyndighedens uafhængighed, mens den efterforsker von der Leyen – sådan lyder anklagen fra chefanklager Laura Köves, som nu står på randen til at sagsøge Kommissionen. Har Bruxelles nu selv et retsstatsproblem?

Retssag truet: EU's offentlige anklagemyndighed anklager von der Leyen for at hindre deres efterforskning
EU under Ursula von der Leyen har netop afsluttet retsstatssagen mod Polen, og der er en anklage om, at EU-Kommissionen selv skrider til handling mod uafhængige anklagere. Bruger von der Leyens Kommission lignende midler som medlemslandene Ungarn og Polen, der længe er blevet angrebet som angiveligt ulovlige og semi-autoritære?

Konkret vedrører det den europæiske anklagemyndighed (EPPO). De efterforsker kommissionsformand von der Leyen for involvering og tilsløring omkring "Pfizergate", det vil sige baglokaleaftalerne for vaccinekøb for mere end 35 milliarder euro fra medicinalgiganten Pfizer.

EPPO er en ret ny EU-institution, den har til formål at efterforske økonomisk kriminalitet, der involverer EU-midler og fra andre EU-institutioner, og har beføjelse til at udføre grænseoverskridende undersøgelser og til at indsamle beviser - i von der Leyens tilfælde, hovedsageligt sms og e-mails; konfiskere.

Det er netop i disse undersøgelser mod EU-chefen, at EPPO nu tilsyneladende bliver massivt hindret af Kommissionen. Det oplyser EPPO's chefanklager Laura Kövesi, som nu endda truer med at anlægge sag mod EU-Kommissionen.

Baggrunden er et kommissionsprojekt, der planlægger massivt at afskære midler fra EPPO, som den offentlige anklagemyndighed har brug for for at efterforske anklagerne mod von der Leyen. Det er i alt fem millioner euro.

For da EU lancerede EPPO 2021, gav EU-myndighederne den nye anklagemyndighed adgang til sin it-infrastruktur, tilsyneladende i stor skala. Denne it-støtte til en værdi af fem millioner er nu ved at blive trukket tilbage, som Kommissionen meddelte. Det betyder, at EPPO pludselig mangler enorme ressourcer.

"Den ensidige beslutning […] om at stoppe med at levere de ovennævnte tjenester til EPPO den 31. december 2024 indebærer en risiko for, at Unionens uafhængige offentlige anklagemyndighed ikke længere vil være i stand til at udføre sine opgaver og opfylde sit mandat," skrev EU's chefanklager Kövesi nu i et brev til EU-Kommissionen, som Politico berettede om.

"Det er Kommissionens ansvar at afholde sig fra enhver handling, der kan bringe opfyldelsen af ​​EPPO's traktatmål i fare for at bekæmpe strafbare handlinger, der skader Unionens finansielle interesser," kræver hun. Kommissionen afviser i øjeblikket beskyldningerne.

Kövesi har nu indledt en "mindelig forligsprocedure" (bogstaveligt talt "mindelig forligsprocedure"), som trods det angiveligt harmløse navn repræsenterer det sidste skridt inden en egentlig retssag mod EU-Kommissionen. Det faktum, at en EU-institution nu sagsøger Kommissionen, er "usædvanligt", skriver Politico . Der havde dog været stigende spændinger i flere måneder.

Det er i hvert fald ikke uden en vis ironi, at von der Leyens Kommission nu bliver anklaget for netop det, som andre østlige EU-lande længe har været anklaget for: Et angreb på anklagemyndighedens uafhængighed. Polen er f.eks. gentagne gange tidligere blevet målrettet, fordi politikere dér har for stor indflydelse på dommere og anklagere. EU-staten blev blandt andet anklaget for, at justitsministeren udøvede for meget kontrol over den offentlige anklagemyndighed. Det brugte PiS-partiet, som var ved magten der indtil for nylig, til at beskytte sine egne politikere mod efterforskning, lyder anklagen.

Undertrykkelse af uvelkomne anklagere, der efterforsker de forkerte personer, ser nu ud til at være dagens orden i Bruxelles, i hvert fald hvis man skal tro Kövesi og hendes team.
bottom of page